Kam zmizla plastika? Pomôžte ju nájsť.

Mesto Bytča zverejnilo na svoje facebookovej stránke oznam s prosbou o pomoc a spoluprácu pri hľadaní medených tabúľ, ktoré boli umiestnené na budove Meštianskeho domu v Bytči.  V ozname uviedlo, že v spolupráci s Pamiatkovým úradom v Žiline, ich plánujeme opätovne osadiť. 

Plastika bola zo steny Meštianskeho domu zložená pri rekonštrukcií v rokoch 1996-1998 a na svoje pôvodné miesto sa už nedostala. Budova sa rekonštruovala kvôli potrebám okresného úradu. Tabule vraj  boli ešte do roku 2008 umiestnené v kamenárstve na Hlinickej ulici v Bytči. Z toho roku pochádzajú aj fotografie, ktoré uverjnilo mesto na svojom fb profile.

Ak máte akékoľvek informácie ohľadom tabúľ, neváhajte nás kontaktovať na redakcia@bytcan.sk, prípadne telefonicky na čísle 0911/526977

 












Na zmiznutú plastiku upozornilo v článku pod názvom Kam zmizla plastika? už v roku 2019 vo svojom vydaní GALZA PRESS-u aj občianske združenie Galza. 

„Na fotke ktorá bola urobená pred rekonštrukciou budovy teda pred rokom 1998, kedy bola rekonštrukcia ukončená a v septembri 1998 tu rečnil predseda Národnej rady Slovenskej republiky Ivan Gašparovič pri príležitosti jej  odovzdania pre potreby Okresného úradu v Bytči je vidieť plastiku. Jej hodnotu vyčíslili na základe odhadu na cca. 35 000 Eur v roku 2018. Plastika zobrazuje areál bytčianskeho zámku s budovami. Po rekonštrukcií budovy plastika  zmizla. Spomínate si?“ – uviedli vo svojom kvartálniku.







Vstupna budova

Meštiansky dom, vstupná budova areálu kaštieľa, dvojpodlažná, pôvodne renesančná stavba na pôdoryse obdĺžnika s troma rizalitmi, z rokov 1571-1574. Úpravami prešla v 17. storočí a najmä na konci 19. stročia, keď získala súčasnú neorenesančnú podobu. V súčasnosti tu sídli Okresný úrad. Fasády budovy sú členené troma rizalitmi, centrálnym prechádza vstupná brána do areálu kaštieľa. Parter je členený polkruhovo ukončenými oknami s profilovanými šambránami s klenákmi a bosážou. Poschodie je členené pilastrami, okná majú profilované šambrány a dekoratívne segmentové suprafenestry. Rizality sú ukončené neorenesančnými štítmi s volútami a prelamovanou rímsou.

Zanechať prvý komentár