Mesto spustilo zber bioodpadu

Mesto Bytča spustilo zber BROMestské zastupiteľstvo na svojom poslednom zasadaní schválilo všeobecné záväzné nariadenie o zbere, preprave a zneškodňovaní biologicky rozložiteľeného odpadu (BRO). Obyvatelia Bytče a okolitých obcí budú už od tohoto mesiaca triediť aj biologicky rozložiteľný odpad. Odpad zo záhrad, parkov vrátane odpadu z cintorínov, kuchynský a reštauračný odpad, jedlé oleje a tuky tak budú obyvatelia, ale aj podnikatelia povinne ukladať v špeciálnych kontajneroch. Tie budú viditeľne označené nálepkami – Investícia do Vašej budúcnosti, „Zvýšenie separácie odpadu v Bytči a v okolitých obciach zameraných na zber BRO“.

Dnes začnú technické služby mesta s distribúciou a rozmiestňovaním veľkokapacitných kontajnerov na cintorínoch, ihriskách, v záhradkárskych osadách a jednotlivých mestských častiach. Obyvateľom rodinných domov budú do konca mája distribuované 120 l nádoby hnedej farby, ktoré su určené výhradne na ukladanie BRO. Na internetových stránkach mesto zverejnilo upozornenie, aby do týchto veľkokapacitných kontajnerov občania nevyhadzovali tuhý komunálny odpad (rôzny nepotrebný odpad z domácností – časti nábytku, sanitu, oblečenie, atď..). Na dodržiavanie tohoto nariadenia bude zvýšenou kontrolou pošas dňa aj v noci dohliadať mestská polícia. V prípade zistenia porušenia zákazu bude viník riešený v priestupokovom konaní.

Zber a vývoz BRO budú zabezpečovať Technické služby mesta Bytča a likvidáciu spoločnosť T+T. Nádoby na BRO budú vyvážané jedenkrát za dva týždne. V pondelok z Hliníka a Hrabového, v utorok zo Pšurnovíc a Malej Bytče, v stredu a vo štvrtok z Veľkej Bytče a v piatok z Mikšovej-Beňova. „Odhadované náklady na zber a vývoz BRO na jeden rok sú 54 000 eur. Po troch mesiacoch skúšobnej prevádzky však tieto náklady prehodnotíme podľa skutočných režijných výdavkov“ uviedla pre Žilinský večerník hovorkyňa mesta Z. Svrčková. Keďže sa obce v okrese odmietli podieľať na spolufinancovaní týchto nákladov, zaplatia ich občania Mesta Bytča.

Ďalšie potrebné informácie o zbere BRO občania obdržia vložené v distribuovaných nádobách. Tak aby sa občania mohli aktívne svojou účasťou zapojiť do procesu separácie BRO a tým sa podielali na skvalitnení života v meste a jeho častiach. Návrh VZN č. 2/2014 o zbere, preprave a zneškodňovaní biologicky rozložiteľného odpadu nájdete na tejto adrese.

Vymedzenie pojmov

1. Medzi biologicky rozložiteľný komunálny odpad patrí:
odpad zo záhrad, parkov vrátane odpadu z cintorínov – tzv. zelený biologicky rozložiteľný odpad,
kuchynský a reštauračný odpad,
jedlé oleje a tuky.
2. Medzi zelený biologicky rozložiteľný komunálny odpad patria: kvety, tráva, lístie, drevný odpad zo strihania a orezávania krovín, strom, vypletá burina, pozberové zvyšky z pestovania, zhnité ovocie a zelenina, piliny, drevná štiepka, hobliny, drevný popol.
3. Medzi biologicky rozložiteľný kuchynský a reštauračný odpad patrí: šupiny z čistenia zeleniny a ovocia, kávové a čajové zvyšky, vaječné škrupiny, starý chlieb, zvyšky jedla, škrupiny z orechov, vlasy, chlpy, trus malých spoločenských, resp. úžitkových zvierat, papierové vrecko znečistené zeleninou, ovocím, maslom, džemom, potraviny po záručnej dobe alebo inak znehodnotené, použitá papierová vreckovka a servítok a v malom množstve aj drevitá vlna, triesky, hnedá lepenka, novinový papier, nespracované zostatky surovín, nezkonzumované zostatky pokrmov a potravín rastlinného ale i živočíšneho pôvodu, ktoré vznikli pri prevádzkovaní zariadení spoločného stravovania, vrátane školských kuchýň, stravovacích zariadení domovov sociálnych služieb, stravovacích prevádzok zdravotníckych zariadení, ale aj z kuchýň domácností a pod.
4. Medzi zelený a kuchynský a reštauračný odpad nepatria: kameň, obväz, cigaretový ohorok, uhynuté zvieratá, časti zvierat zabitých doma, a pod.

 

 Foto: ilustračné | zdroj: internet

 

Zanechať prvý komentár