Horúci záver leta v Hliníku Nad Váhom

HOrúce leto v Hliníku Nad VáhomV sobotu 30.8.2014 na futbalovom ihrisku v Hliníku dobrovoľní hasiči z DHZ Hliník zorganizovali hasičskú rozlúčku s letom. Celé podujatie, ktoré začalo prestížnymi hasičskými súťažami v požiarnom útoku a bolo zakončené Open Air Get Fun Tour Party sa nieslo v príjemnej atmosfére, čomu vo veľkej miere prispelo najmä počasie. Pozvanie na toto športové podujatie prijali zástupcovia z OV DPO, poslanci i starostovia okolitých obcí, primátor mesta Bytča Bc. Miroslav Minarčík a predseda Žilinského samosprávneho kraja Ing. Juraj Blanár.

O 12:00 hod. začala Hasičská súťaž o putovný pohár predsedu DHZ, ktorá bola zároveň 10. a záverečným kolom SeveroSlovenskej Hasičskej Ligy (SSHL). Súťaže sa zúčastnilo 46 družstiev zo širokého okolia. Z Moravy sa zúčastnili družstvá z SDH Vřesiny, z opačnej strany, spoza Tatier pricestovali Nižné Ružbachy alebo zo stredu Slovenska, tiež ďalekú cestu merali Kremničania. Terče boli nastavené tvrdšie, s čím mali niektoré družstvá menšie problémy. A to spôsobilo, že nie všetky družstvá útok dokončili. Po odbehnutí posledného požiarneho útoku sa pristúpilo k vyhodnoteniu súťaže. Trofeje získalo prvých päť tímov v oboch kategóriách, v mužskej kategórii bola dokonca finančná odmena odovzdaná až do 10. miesta. V ženskej kategórii štartovalo 16 družstiev. Ženské tímy boli pomerne vyrovnané, ale najlepší čas dosiahli domáce ženy z DHZ Hliník, a to 17,79 s. Tešilo ich i to, že za prvé miesto získali putovný pohár, ktorý po dlhom čase bude súčasťou ich výstavnej vitrínky. 2. miesto obsadili ženy z DHZ Bytča, 3. miesto ženy z DHZ Setechov, 4. miesto ženy z DHZ Malá Bytča a trofej za 5. miesto si odniesli DHZ Kolárovice –Centrum.

HOrúce leto v Hliníku Nad Váhom

V mužskej kategórii sa súťaže zúčastnilo 30 družstiev. Víťazmi súťaže sa stali muži z DHZ Malá Bytča s časom 13,75 s. Za prvé miesto v mužskej kategórií získali 150 cm vysoký putovný pohár predsedu DHZ. Na 2. mieste sa umiestnili DHZ Bytčica, 3. miesto obsadili muži z DHZ Podvysoká, 4. miesto patrilo DHZ SDH Brumov B a za 5. miesto bola trofej odovzdaná mužom z DHZ Nižné Ružbachy. 

HOrúce leto v Hliníku Nad Váhom

Pred koncom súťaže dali organizátori priestor „All stars“ teamom, ktoré boli zložené z najlepších pretekárov SSHL. Posledný týždeň pred  súťažou bolo na internete spustené hlasovanie to najlepšieho pretekára SSHL pre každý post. Vznikli tak zaujímavé kombinácie tímov, ale výsledok útokov u mužov i u žien presvedčil, že výber tvorili najlepší pretekári z najlepších. V závere súťaže ešte malá čerešnička na torte. Požiarny útok tradične zabehla aj „šľachta SSHL“, ktorú tvorili členovia rady SSHL.

HOrúce leto v Hliníku Nad Váhom

Keďže hasičská súťaž bola posledným kolom SSHL, vo vyhodnocovaní a odovzdávaní cien sa pokračovalo. Pristúpilo sa k vyhodnoteniu 8. ročníka Severoslovenskej hasičskej ligy pod záštitou predsedu Žilinského samosprávneho kraja Ing. Juraja Blanára, ktorá zahŕňala spolu 10 kôl a bojovalo v nej 12 mužských a 6 ženských družstiev. Najskôr sa začalo vyhodnotením „Smoliara sezóny“, teda tímu, ktorý sa zúčastnil všetkých kôl a získal najmenší počet bodov. V ženskej kategórii boli „smoliarkami sezóny“ ženy z DHZ Jablonové a v mužskej kategórii muži z DHZ Predmier.

HOrúce leto v Hliníku Nad VáhomAbsolútnymi víťazkami v kategórií nežnejšieho pohlavia sa stali ženy z DHZ Setechov, ktoré počas celej sezóny zaznamenávali výborné výsledky. Na 2. mieste sa umiestnili ženy z DHZ Bytča, ktoré sezónu začali veľmi dobre, no na konci zaváhali. 3. miesto obsadili ženy z DHZ Hliník (ženy), ktoré zabrali až ku koncu sezóny a bodovo to stačilo len na najnižšie pódiové umiestnenie. 

V mužskej kategórii boli výkony väčšiny tímov vyrovnané. V začiatkoch boli veľkými rivalmi DHZ Hliník a DHZ Rudinka. Po niekoľkých neúspešných kolách Rudinky sa muži z Hliníka dostali s náskokom na 1. miesto, a toho sa už nechceli vzdať. Víťazmi sa nakoniec stali muži z DHZ Hliník. Na 2. mieste sa umiestnili DHZ Staškov a 3. miesto obsadili DHZ Rudinka.

Po vyhodnotení súťažných družstiev sa pristúpilo k hodnoteniu najrýchlejších prúdov. V ženskej kategórii na ľavom prúde bola najrýchlejšia prúdarka z DHZ Hliník (dorky) s časom 16,26 s a na pravom prúde s časom 16,89 s prúdarka z DHZ Setechov. Z mužov boli najrýchlejší prudári obaja prúdari z DHZ Setechov. Na ľavom prúde s časom 13,19 s a na pravom prúde s časom 13,56 s.

Po ukončení súťaže a vyhodnotení SSHL, o 20:00 hod. začal 3. ročník nočnej hasičskej súťaže o putovný opasok v požiarnom útoku, ktorá je zaradená do Žilinskej Nočnej Hasičskej Ligy (ŽNHL). Na nočnej hasičskej súťaži štartovalo 59 družstiev, 21 v kategórii žien a 38 v mužskej kategórii. Po odbehnutí všetkých družstiev boli vyhlásené výsledky. V oboch kategóriách boli odovzdané trofeje pre tri najlepšie tímy a finančná odmena až do 5. miesta. V ženskej kategórii opäť zvíťazili s náskokom ženy z DHZ Hliník (ženy) s časom 18,74 s. 2. miesto obsadili mladšie ženy z DHZ Hliník (dorky), 3. miesto ženy z DHZ Zemiansky Kvašov a finančné odmeny si odniesli za 4. miesto ženy z DHZ Dolný Hričov a za 5. miesto DHZ Podvysoká.

HOrúce leto v Hliníku Nad Váhom

V mužskej kategórii sa víťazmi stali muži z DHZ Hliník časom 14,51 s, 2. miesto obsadili muži z DHZ Setechov, 3. miesto muži z DHZ Podvysoká a finančné odmeny si odniesli za 4. miesto muži z DHZ Lednické Rovne a za 5. miesto DHZ Milochov. Na hasičskú súťaž neprišiel povzbudiť pretekárov taký počet fanúšikov ako je zvykom, no na nočnej súťaži sa s nimi akoby roztrhlo vrece. Počas podujatia boli v areáli pripravené ďalšie sprievodné akcie. Nielen hasiči, ale všetci fanúšikovia hasičského športu si mohli vybrať zo širokej ponuky občerstvenia, nápojov, najmenších zabavila trampolína, či skákací hrad a po zotmení bola zapálená vatra, ktorá horela do skorých ranných hodín.

Nanešťastie, výbornú myšlienku zapálenia vatry na tomto podujatí nejakí „dobráci“ znepríjemnili vložením pyrotechniky. Veľkým lákadlom večera, najmä pre mladých, bola tanečná OPEN AIR GET FUN TOUR PARTY s DJ Milanom Lieskovským, ktorá zaplnila športový areál. Celkovo možno „záver leta v Hliníku“ hodnotiť pozitívne. K tomu všetkému prispelo hlavne priaznivé počasie a ochota organizátorov pripraviť takúto veľkolepú akciu. Dúfame, že tí, ktorí Ste navštívili toto podujatie, Ste sa na záver letných prázdnin dobre zabavili.

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky