Marián Krištof: Zo sľubov sa žiť nedá

Marian Krištof FO BytčaFutbalisti FO Bytča skončili po jesennej časti III. ligy na 12. mieste. O situácii v klube sme sa zhovárali s predsedom klubu Mariánom Krištofom.

• Ako hodnotíte účinkovanie klubu po jesennej časti ročníka?

Muži obsadili dvanáste miesto, čo je síce v spodnej časti tabuľky, ale treba povedal, že jeseň bola pre nás náročná. Boli sme totiž nováčik, postúpili sme a zároveň z vyššej súťaže sem vypadli štyri kvalitné mužstvá. Súťaž bola náročnejšia na kondíciu a herne oveľa kvalitnejšia ako tá, ktorú sme hrali vlani. Káder sme postavili na mladých hráčoch, našich odchovancoch a doplnili sme ho o niekoľko skúsených hráčov. Ukázalo sa, že sme za inými klubmi zaostávali. To sa však dá v zimnej príprave dobehnúť. Vidím perspektívu, že by sme mohli hrať v strede tabuľky.

• Ako ste spokojný s mládežou?

Starší dorastenci sú po jeseni na druhom mieste druhej ligy. Mladší sa držia v strede tabuľky. Máme tam veľké talenty, niektorí už absolvujú s mužmi zimnú prípravu. Žiaci tiež hrajú o popredné miesta v druhej najvyššej súťaži. Vyššie ísť nemôžeme, lebo nemáme športové triedy. Najviac ma ale teší, že nám napreduje prípravka. Zdvojnásobil sa počet chlapcov, ktorí začali trénovať a baví ich to. Je to pre klub veľké pozitívum a perspektíva.

Fo Bytča - prípravka
Najmenší, sedemroční bytčianski chlapci minulý týždeň remizovali s rovesníkmi zo Žiliny. Foto: Michal Filek

 

• Takže ste sa vydali cestou výchovy mladých futbalistov s perspektívou pre prvé mužstvo?

Samozrejme, to je naším hlavným cieľom. S tým sme do klubu pred rokom a pol vstupovali. Bolo by predsa zlé ťahať sem cudzích hráčov, keď si môžeme vychovať svojich, domácich. To by bolo predsa veľmi drahé. Navyše, keď budú hrať v Bytči Bytčania, verím, že pritiahneme aj ľudí do hľadiska.

• Ako je to teraz s divákmi?

Zatiaľ to nie je také, ako by sme si predstavovali. Je to však taký fenomén na celom Slovensku. Ľudia akoby prestali na futbal chodiť. Dokonca sme začali hrávať domáce zápasy v nedeľu ráno, pretože okolité dediny hrávajú poobede, aby diváci predtým prišli k nám. Nie je to však také, ako by sme chceli a budeme to zrejme prehodnocovať.

• Vyššia súťaž so sebou priniesla aj vyššie nároky na financie. Ako sa vám darilo napĺňať rozpočet?

Samozrejme, čím vyššia súťaž, tým vyššie nároky na cestovné a materiálno-technické vybavenie. Po tejto stránke nebolo všetko ideálne, máme s tým veľký problém. Spolupráca s mestom je slabá, čakali sme, že nám pomôžu viac. Síce nám schvália rozpočet, ale vzápätí nám na energie z neho prakticky polovicu stiahnu. V súťaži máme najnižší rozpočet zo všetkých. Financie sú naším veľmi veľkým problémom.

• Aké očakávate výsledky na jar?

S mužmi by sme ako nováčik radi hrali v strede tabuľky. Chceli by sme mužstvo doplniť kvalitným útočníkom. Podstatné je zapracovať našich mladých chalanov z dorastu, aby sme sem nebrali cudzích drahých hráčov. V doraste máme talenty, tréneri sa im venujú. Budeme sa snažiť, aby udržali popredné pozície. Starší bojujú o prvú priečku s Liptovským Mikulášom. Venuje sa im Peter Špánik, ikona klubu, odovzdáva im svoje skúsenosti z pôsobenia v ligových mužstvách. Žiakov trénuje Ľubomír Hrobárik. Verím, že bude ďalej napredovať aj prípravka. Už dnes majú o naše deti záujem v Žiline.

• Vystačia vám na to financie?

Bez toho, aby nás mesto viac podporovalo, to nepôjde. Zo sľubov sa žiť nedá. Ostatné kluby v súťaži majú 50 – 60-tisícové rozpočty a ešte im aj hradia energie. My z toho máme tretinu a musíme vyžiť. Keď sa toto nezmení, tak naša vízia padne. Mesto sa musí viac angažovať. Ak to tak nebude, čo zrejme so súčasným vedením mesta nepôjde, tak vedenie klubu zvažujeme rezignáciu a ukončenie činnosti. Mesto sa musí jednoznačne zobudiť a snažiť sa pomôcť. Všade inde to dokážu. Bytča má veľký potenciál, areál, mládež, ktorá sa znova chce venovať futbalu a ak by to skončilo, bola by to veľká škoda.

Rehabilitácia futbal Bytča
Novovybudovaná rehabilitácia futbalového oddielu vybudovaná p. Masarykom vďaka financiám p. Krištofa 
(slúži aj pre verejnosť)
 
 
 Autor: Juraj Vnuk | Zdroj: Žilinský Večerník
Prevzaté su súhlasom Žilinského večerníka
 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky