Ako postaviť pergolu + rady na hotové riešenia

Keď premýšľate o veľkých rekonštrukciách, prvá vec, ktorá vás napadne, je pravdepodobne nová kuchyňa, výmena obkladov v kúpeľni, premaľovanie stien, alebo vytvorenie podkrovia. Často sa prehliada, že existuje aj iný druh renovácie, ktorý pridá na hodnote a príťažlivosti vášho domova: vonkajšie konštrukcie. Terasy sú najbežnejším vylepšením, ale napríklad pergolou môžete dosiahnuť podobný efekt za zlomok nákladov – a to z nej robí nádhernú, ale nákladovo efektívnu možnosť prestavby exteriéru.

Pergoly sú krásnym doplnkom každej zadnej záhrady, ponúkajú úkryt a tieň v letných mesiacoch, ako aj atraktívny rám pre vinič a popínavé rastliny. Najjednoduchším spôsobom, ako si tento doplnok do vášho domova zaobstarať, je najať si profesionála, ale DIY projekt vám zas na druhej strane môže ušetriť stovky eur a ponúka pomerne jednoduché, ale obohacujúce zadanie pre domácich majstrov.

Ako postaviť pergolu
zdroj: tokar/shutterstock.com

Ako si postaviť pergolu – jednoduché kroky k úspechu

Nižšie uvádzame jednoduché tajomstvá a tipy, vďaka ktorým vytvoríte krásnu štruktúru, ktorá vydrží roky.

Zvážte umiestnenie

Prvým krokom je rozhodnúť sa, kam chcete, aby bola pergola postavená – ak oblasť ešte nie je vydláždená alebo obložená, je najlepšie urobiť tieto práce pred začatím projektu pergoly, aby ste mali zdravý základ. Váš priestor bude definovať veľkosť, tvar a štýl pergoly, takže je dôležité, aby ste v tomto mali jasno ešte predtým, ako začnete merať. Posunúť ju je ťažšie, ako sa zdá!

Pergola by mala byť postavená mimo koreňov veľkých stromov a zakopaných podzemných inžinierskych sietí.

Nájdite dokonalý dizajn

Keď ste sa rozhodli, kam by mala byť pergola umiestnená, je čas vybrať si dizajn a začať plánovať. Tu je len niekoľko úvah, ktoré by ste mali zvážiť predtým, ako sa rozhodnete:

  • Chcete lamelovú strechu alebo úplne krytú?
  • Chcete na pergolu popínavé rastliny? Ak áno, budete chcieť umiestniť kvetináče na základňu?
  • Bude to pergola opretá o stenu?

Načrtnite alebo použite plán

Ak ste sa nerozhodli pre hotové riešenie, ale kupujete materiál, je dôležité, aby ste si pripravili, alebo vzali na pomoc hotový plán, aby ste sa uistili, že máte všetko, čo potrebujete. Komplexné plány rôznych typov pergol nájdete už aj online.

Poloha určí, či budete kopať diery pre stĺpiky, alebo či stĺpiky zaistíte pomocou základových kotiev. Použitie kotiev zaberie menej času, ale rozhodujúcimi faktormi by mali byť váš terén a poloha, a nie čas strávený na projekte.

Kúpte materiál

Váš náčrt/plán ponúkne informácie o veľkostiach a podrobnostiach pre materiály. Odporúčame použiť upravené kostrové drevo, pretože dobre starne a odoláva rozkladu. Môžete použiť moridlo ktoré bude vyhovovať vášmu domu a ostatným záhradným konštrukciám.

Nainštalujte stĺpy

V závislosti od vašej oblasti to bude zahŕňať vykopanie dier na stĺpy alebo inštaláciu základových kotiev. Označte si polohu stĺpikov kolíkmi a overte, či sú polohy presné meraním diagonálne od rohu k rohu na oboch stranách – miery by mali byť identické. Hĺbka jám by mala byť približne štvrtina výšky stĺpa. Keď umiestnite stĺpy do príslušných otvorov, dočasne ich podoprite kolíkmi nastavenými na 45 stupňov k zemi, aby stĺpy zostali nehybné, kým betón tuhne.

Ak používate kotvy, rozmiestnite ich a zmerajte ich diagonálne, aby ste sa uistili, že sú akurátne. Pred použitím skrutiek na upevnenie základne môžete vyvŕtať otvory pomocou vŕtačky s príklepom.

Pridajte priečne trámy a krokvy

Keď stĺpový betón stuhne alebo sú základy správne ukotvené, môžete zostaviť priečniky. Vložte každý rohový stĺpik medzi dve drevené trámy s rozmermi, ktoré si vyžaduje váš plán a nastavte ich na preferovanú výšku (nezabudnite, že krokvy pridajú pergole výšku keď sú nainštalované). Možno budete potrebovať stredový spoj, ak priečne nosníky nie sú dostatočne dlhé. Pre stabilitu je najlepšie pridať vnútorný a vonkajší nosník.

Zmerajte a označte pozície pomocou kotúčovej píly a použite vodováhu, aby ste sa uistili, že stĺpy sú v rovnakej výške. Pripevnite každý nosník k hornej vonkajšej ploche stĺpika pomocou dvoch skrutiek 100 mm, aby ste ich dočasne pridržali na mieste – keď sú všetky na svojom mieste, zaistite nosníky pomocou skrutiek. Potom môžete pridať krokvy, či už sú v 300 mm intervaloch, alebo zoskupené po dvoch alebo troch. Keď je všetko dokonale na svojom mieste, trámy a stĺpiky natrvalo zaistite pomocou 200 mm pozinkovaných skrutiek.

Ako postaviť pergolu
zdroj:karelnoppe/shutterstock.com

Pergola „v krabici“

 

Projekty „Urob si sám“ samozrejme nevyhovujú každému. Dôvody sú rôzne a v tomto bode ani nie sú dôležité. Čo je dôležité je to, že keď nie ste fanúšikom DIY konceptov, máte k dispozícii množstvo hotových riešení –  inšpirovať sa môžete napríklad tu: https://www.ferex.sk/pergoly. Tieto konštrukcie sa ľahko montujú, sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov a zodpovedajú parametrom uvedeným v produktových listoch. Sú ideálne pre tých, ktorí trpia nedostatkom zručností, alebo času. Hoci nepôjde o úplne jedinečný dizajn, väčšina výrobcov umožňuje vyberať si z viacerých dizajnových aj materiálových možností.

Typy pergol

Väčšina pergol, ktoré vidíte, sú drevené alebo vinylové. Existujú však aj kovové a sklolaminátové. Rozhodnutie, čo uprednostníte, bude závisieť od vášho osobného vkusu, od toho koľko peňazí chcete minúť a či ste ochotní robiť nejakú tú základnú údržbu v záujme predĺženia životnosti vašej pergoly.

 

  • vinyl – hlavným lákadlom, ktoré stavebnica vinylovej pergoly ponúka, je bezúdržbová odolnosť PVC. Tento odolný materiál, ktorý sa mnoho rokov používa pre oplotenia, je jedným z najodolnejších materiálov vôbec. Dokáže si poradiť s teplom, snehom, dažďom, ľadom bez praskania, štiepenia alebo deformácie. Vinyl sa nemusí natierať ani udržiavať, nezhnije ani nezožltne a vydrží nekonečne dlho.
  • kov – hliník a oceľ sú bežné materiály pre pergoly. Tieto typy sú moderne vyzerajúce a celkom atraktívne. Kov má dlhú životnosť aj vonku, najmä ak je na ochranu práškovo lakovaný. Ak sa však práškový náter začne opotrebovávať, môže byť potrebné ho z času na čas natrieť. Na miestach opotrebovania sa môže vytvoriť hrdza a v budúcnosti spôsobiť bolesti hlavy.
  • drevo – Drevo pôsobí úchvatne a je klasickým materiálom. Avšak v závislosti od štýlu, ktorý hľadáte, udržiavanie dreva zafarbeného a v dobrom stave znamená veľa práce. Lakovanie alebo morenie pergoly si vyžaduje rebrík a trpezlivého maliara, pretože je tu veľa škár a spojov, ktoré si vyžadujú pozornosť.
  • sklolaminát – sklolaminátové pergoly majú výnimočne dlhú životnosť, sú nenáročné na údržbu, sklolaminátový kompozit nehrdzavie, nekoroduje ani nepraská bez ohľadu na to, v akom prostredí sa nachádza. Mimoriadne dobre drží farbu a neabsorbuje vlhkosť (hlavná príčina praskania a odlupovanie farby). Sklolaminátové trámy môžu preklenúť aj väčšie vzdialenosti ako drevo alebo vinyl; ich pomer pevnosti k hmotnosti bráni ich prehýbaniu pod vlastnou váhou. Sklolaminátové pergoly sú však jedným z najdrahších typov pergol. Hoci ide o odolný a všestranný materiál, odráža sa to aj na jeho cene – náklady na pergoly zo sklenených vlákien sú výrazne vyššie ako na vinyl a drevo.
Ako postaviť pergolu
zdroj: MATHILDE.LR/shutterstock.com

Rozmery

Pri plánovaní pergoly je potrebné dbať na správne dimenzovanie. Výrobcovia pergol udávajú rozmery rôznymi spôsobmi. Niektorí počítajú s vonkajšími rozmermi z vonkajšej strany stĺpv, zatiaľ čo iní počítajú s vonkajšími rozmermi z vonkajšej strany koncov krokiev. Vo všeobecnosti sa najviac počíta vnútro. Uistite sa, že váš záhradný nábytok, sedačka, alebo jedálenský stôl sa zmestí pod pergolu a tiež, že svetlá výška je vhodná pre vaše potreby. Naplánujte si pergolu vložením kolíkov do zeme v primeraných intervaloch (alebo na terase použite kriedu) a môžete si byť istí, že máte správne rozmery.

Pergoly sú dostupné vo všetkých veľkostiach. Veľkosť vašej konštrukcie bude závisieť aj od vášho rozpočtu, od toho, na čo by ste chceli pergolu používať a od veľkosti vašej záhrady. Väčšina ľudí si užíva polotieň pod pergolou, skvelý pre malé stretnutia alebo relax pod slnkom. Navyše, reťaz vianočných svetiel alebo jedinečných Edisonových žiaroviek môže zmeniť túto štruktúru na prostredie pre pokojné večerné stolovanie.

 

Montáž a inštalácia

Väčšinu zostáv pergol, ktoré súčasný trh ponúka zvládnete zložiť s pomocou ďalšej osoby za deň. V závislosti od toho, ako je pergola montovaná, môže byť postavená veľmi rýchlo tými, ktorí majú skúsenosti napríklad s montážou nábytku.Väčšina zostáv obsahuje podrobný návod na stavbu a niektoré dokonca obsahujú odkazy na online videá na montáž. Vo všeobecnosti nie sú potrebné žiadne špeciálne nástroje okrem skutočne dobrej vŕtačky a vodováhy. A ešte batériu do vŕtačky určite majte v zásobe!

 

Dizajnové tipy

Ako minimalistickú štruktúru mnohí nechávajú hovoriť prirodzenú krásu pergoly alebo pridávajú popínavý vinič, aby jej dodali ešte prirodzenejšiu príťažlivosť. Avšak práve to, ako využijete priestor pod ňou a okolo nej, môže vašu pergolu posunúť z jednoduchej konštrukcie na pozoruhodný vonkajší obytný priestor.

 

Od náladového osvetlenia až po dokonalý nábytok a ohnisko, oblasť si môžete prispôsobiť a vytvoriť dokonalý vonkajší obytný priestor s pergolou ako ústredným bodom. Čo urobíte pre vylepšenie svojej pergoly, je len na vás!

 

Zdroje informácií:

 

Zanechať prvý komentár